Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Revegetering av berørte områder.

Frøblandingene som i dag benyttes til sprøytesåing er nøye sammensatt for raskest mulig sette berørte områder tilbake til naturlig tilstand. Dette er arter som naturlig finnes i vekstekstensive områder, og av arten rødsvingel brukes det kun de sortene som ar underjordiske utløpere for å binde overflaten godt.

Frøblandingen vi bruker mest er FK Spire Natur, som har rødsvingel, sauesvingel, engkvein, raigras og kvitkløver. Engkvein er det gresset som det finnes mest av i norsk natur.

Ellers bruker vi også en del blandingen FK Vegvesen B3 som inneholder rødsvingel, sauesvingel og engkvein.

Den første sesongen må det tilføres gjødsel for å sikre etablering. Dette gjør at det kan se voldsomt grønt ut etter sprøytesåing hvis en ikke kjenner til at etterpå vil dette gresset klare seg i skrinn jord uten gjødsel og gi et setervollpreg. I enkelte tilfeller er det også nødvendig med overgjødsling i året etterpå for å sikre etablering. Dette for å hindre utglidninger som kan være trafikkfarlig og også medføre store kostnader med utbedring.

Ved tidlig såing i prosjektene kan det etableres grasdekke med langt dårligere jord enn det som kreves ved naturlig revegetering. Eventuelle kostnader med overgjødsling neste år likevel er langt rimeligere enn å legge på humusrik jord som ofte får utglidninger mens en venter på naturlig revegetering.

Naturlig revegetering tar lang tid, er ofte skjemmende og kan fremstå som et mislykket prosjekt. Den beste måten for naturlig revegetering er nettopp det vi gjør, med naturlig frø fra norsk natur som limes fast og som dermed også hindrer erosjon av skråninger.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn